Radio HoFS

Radio Hall of Fame, Sverige [Sweden]

2015 initierade jag ”Radio Hall of Fame, Sverige [Sverige] och kunde vid den tiden inte hitta något internationellt liknande initiativ. Vi har Radioakademin som varje år delar ut priser i en mängd kategorier. Syftet med RHoFS är att utse en person till ständig historisk medlem för livslångt arbete i radions tjänst.

Hur som helst fanns inte tid eller resurser för att prioritera det. Mitt fokus har varit på film och många andra projekt. Men min tidiga karriär är Sveriges Radio (Swedish Public Radio), och jag älskar radio så en dag tidigt 2015 smygstartade jag en svensk version på Facebook som en idé nära ”Fake it until you make it”. Varje år har jag valt en svensk radioröst som gör det värt att lyssna på radio. Idag googlade jag för att se om det fanns något bättre och hittade https://www.radiohalloffame.com/ som startade samma år i USA.

Det är en amerikansk version och naturligtvis överlägsen både till organisation, utformning och genomförande.

En vision med en svensk Radio Hall of Fame är att få till en landsomfattande omröstning och en jury intresserad av att medverka med sina professionella erfarenheter.

Lägger in det som ett uppslag till Föreningen Kulturnätet och att genom dess ganska omfattande nätverk få hjälp med förslag på bra radioverksamhet, bra innehåll och bra röster. Det kan vara klokt att ha minst tre kategorier. En för Sveriges Radio, en för reklamfinansierad Radio en för poddar.

Börje Peratt

Annons