Frihetstankar

Föreningen Kulturnätet utlyser en skribenttävling till landets trettonåringar och även i en egen klass till 14-16 åringar.

Upprinnelsen till tävlingen är filmen ”Freedom Writers”, [1]  där den nybakade lärarinnan Erin Grusell (Hillary Swank) hamnar i en multietnisk klass av ungdomar som i många fall tappat hopp och framtidstro. Hon introducerar Anne Franks Dagbok och inspirerar eleverna att läsa och sedan formulera ett brev till den holländska kvinnan som gömde Anne Frank och hennes familj undan nazisterna. Anne Frank skrev dagboken då hon var 13 år men familjen blev förrådd och hon skickades tillsammans med familjen till koncentrationsläger där hon avled i början av 1945 innan hon fyllt 16 år.

Visionen är att inspirera tretton till sextonåringar i Sverige att skriva om sina upplevelser under 2020 och 2021. Även om upplevelserna rör hur de känner sig påverkade av coronakrisen är det inte nödvändigt att basera sig på den utan på hur man upplever sig själv sin omgivning, sitt nu och sin framtid.

Förutom klassen 13-åringar kommer även en klass för 14-16 åringar att erbjudas att delta. Därför är det angeläget att ange födelsedatum. Just nu är det oklart om eller hur det blir en prissumma för alla dessa åldrar. Föreningen kommer att ansöka om medel till det.

Klass 1

Innebär att två årskullar bjuds in, både de som var tretton år 2020 och de som blir tretton 2021.

Klass 2

14 -16 åringar

REGLER

1. Frihetstankar- + Din egen titel på ditt arbete

2. Klass 1: författare födda 2007 eller 2008

3. Klass 2: författare födda 2004-2006

3. Max tre A4 sidor

4. Skriven på svenska

5. Inlämnat senast 30 juni 2021

6. Maila uppsats och alla data under punkt 8 till:

bidrag@frihetstankar.se

Skriv i ämnesraden: Frihetstankar- + Din egen titel på ditt arbete

7. Posta din uppsats till Föreningen Kulturnätet Norrhagsvägen 10 A, 182 47 Enebyberg

8. Undertecknat med namn, födelsedatum, kontaktdata (Mail, mobil).

Underteckna: Jag godkänner att publicera texten i alla sammanhang som Föreningen Kulturnätet använder och i en bokform utgiven av Föreningen Kulturnätet som innehar rätten till att publicera verket.

PRISER

Förutom ett litet penningpris kommer ett urval att publiceras i en bok. ”Frihetstankar”.

Urvalet görs av en jury där den unika rösten, självständigt tänkande och skapande prioriteras.
En redaktör kan komma att bearbeta/rättstava en vald text så att läsaren inte fastnar på felstavningar.

Beräknad utgivning av utvalt material före jul 2021.

REFERENS

  1. Filmen är baserad på The Freedom Writers Diary, som var en sammanställning av uppsatser skrivna av barnen i Erins Freshman / Sophomores engelska-klass.

Annons