Blogg

Corona möter pesten

Är ett musik- och teaterprojekt baserat på en fabel som internationellt mångfaldigt prisbelönade Börje Peratt skrivit. Musiken heter För skräcken skull!

Coronan på väg till staden.

Mötte Pesten som sa som så

Du var en ynklig liten smitta

Vad tror du, du kan hitta på

Idén aktualiserades av att Hans Welin föreslog Börje att också skriva ett skillingatryck på innehållet. Tanken är att filma fabeln som en sketch och tonsätta texten och göra en youtube. Att anlita externa medarbetare för detta kräver en budget. Därför söker vi crowdfunding för det.

Syftet är att med en professionellt producerad låt och kort sketch skapa uppmärksamhet kring bedrägeriet och kanske få fler att vilja söka sanningen.

Donera helst över 100kr och gärna ett ojämnt tal typ 105 kr så vet vi att det gäller pesten.

Crowdfunding målet är 23 000 kr

Plusgiro: 320793-3
NORDEA Swish 1234524831

/Ritva Peratt

Exekutiv producent

Annons

Föreningen Kulturnätets historik


Initiativet till Kulturnätet togs i samband med inspelningen av Barnet från havet i Foteviken 1999. Föreningen bildades formellt i jan 2002 och varit en viktig motor för att samla artister och skapare som vill göra film, teater, kostym, dans och musik mm. Tack vare samverkan med produktionsbolag, stöd från sponsorer och ibland bidrag från olika håll kan vi stoltsera med att ha möjliggjort internationellt prisvinnande filmer, musikal och teaterföreställningar. Det har också funnits ett intresse för hur man bygger upp hälsa och mental styrka vilket resulterat i medverkan till sådan aktivitet. Här finns även utrymme för andlig nyfikenhet för den som är intresserad. I dessa tider av enskild verksamhet blir det för några av oss en del skrivande och även måleri och skulptur.

Börje Peratt

Filmfestivalpriser i urval

LÅNGFILMSDOKUMENTÄR

Läkaren som vägrade ge upp

Streama den på Vimeo
Projektsida
Följ på Facebook

DOKUMENTÄR

Patienten som byggde ett sjukhus

Streama på Vimeo
Projektsida
Följ på Facebook

DOKUMENTÄR

Guide – Om kärleken till en häst

  • Winner: Best Short Film – Tehran Short Film Festival – Iran 2016
  • Winner: Best Short Film Director – THE INDIE FOR YOU FILM FESTIVAL – USA, Feb 2020

Bella & Real (kortfilm)

  • Winner: Best Winner of Winners – Premio Super Paladino d’Oro – Palermo International Sport Film Festival – Italy 2003
  • Winner: The Audience Award – Premio Giuria’Giovani – Palermo International Sport Film Festival – Italy 2001
  • Winner: The Best Film – Paladino d’Oro – Palermo International Sport Film Festival – Italy 2001

PREPRODUCTIONS

TRAILER DRAMAFILM

John Bauer & Bergakungen (Pilot och manus)

Filmen ej inspelad
Projektsida
Följ på Facebook

TRAILER ACTION/DRAMA

Trägudars land (Pilot och manus)

Land of Wooden Gods (LOWG) Filmen ej inspelad
Projektsida
Följ på Facebook

Börje Peratt

Läkaren som vägrade ge upp – internationella tåget


Läkaren som vägrade ge upp har ju varit en framgångsresa i Sverige och spelat för fullsatta biografsalonger sedan premiären i Maj 2016. Sommaren 2019 tog vi fram en till engelsk subtitlad mycket snygg version, The Doctor Who Refused To Give Up, och anmälde den till några festivaler i USA och Europa via FilmFreeway. Hitintills har den vunnit i Berlin och blivit nominerad i Luleå.

Börje Peratt

Filmfestivaler prisbelönar våra filmer


Vi hinner sällan med att söka finansiellt stöd för våra projekt då vi vill starta upp snarast möjligt efter en idé eller ett initiativ.

Vi har gjort våra filmer utan bidrag från Filmbasen, Filminstitutet eller andra Filmstöd men med finansiellt stöd och ideella insatser från produktionsbolagen Manus AV-produktion, Njordfilm och Probus Event.

Vi har också fått in medel genom crowdfunding och genom biljettförsäljning från framgångsrika filmer som ”Läkaren som vägrade ge upp.” och vår senaste produktion Patienten som byggde ett sjukhus drog vid premiären in biljettintäkter så det täckte visning och lansering till festivaler.

Teamet som ligger bakom dokumentären Patienten som byggde ett sjukhus, Teamet bakom piloterna till dramafilmerna John Bauer & Bergakungen och vikingaeposet Trägudars land har erhållit flera prestigefulla filmfestivalpriser.

– Vi är otroligt glada och stolta över dessa framgångar! Vi vet vilken betydelse det har att det finns självständiga, oberoende filmare och priserna är kvitton på att kunna lyckas i en värld där talangen ligger i engagemanget och förmågan att i samverkan finna lösningar för produktion.

Länkar till i dagarna prisbelönta filmer trailer och piloter
Patienten som byggde ett sjukhus Trailer
John Bauer & Bergakungen Pilot
Land of Wooden Gods (Trägudars land) Pilot

Särskilt tack till Ritva Peratt, Exekutiv Producent.

Börje Peratt

Styrelsemöte 16 jan 2019

Urval av punkter

2. Dagsläge för aktuella produktioner: Patienten som byggde ett sjukhus, Sista Striden (Uppföljaren Enbydokumentär), John Bauer & Bergakungen, Trägudars land.

3. Patienten som byggde ett sjukhus anmäld till 7 festivaler, dagsläget är att resultat redovisats från tre av dem, samtliga tre innebär att filmen är utvald och nominerad.

4. Sista striden, dagsläget en ca 45 minuter lång redigerad version med två nyckelvittnen
och startar med repetition av ”Läkaren som vägrade ge upp”. Arbetet i uppföljaren följer Enbys
överklagande i Högsta Förvaltningsdomstolen, ännu ej fått besked om resning. Flera kontakter med HFD är tagna under hösten 2018 och detta arbete återupptas snarast i januari 2019.
Föreslogs att ha veckoteam-möten måndagar eller tisdagar för att pusha på HFD,
inspelningar och redigering. Docenby

5. John Bauer & Bergakungen, Föreslogs: anmäla projektet med Pilot och manus till filmfestivaler. Kontakta Svenska Institutet för att få stöd till engelsk översättning av
svenskt manus. Föreslogs söka medproducent för finansiering och att bygga projekt. Draupnerfilm Bauer

6. Trägudars land, Föreslogs anmäla projektet med pilot och manus till Filmfestivaler. Allt material inklusive hemsida finns på engelska. Bara att köra. Draupnerfilm Land of Woode Gods

7. Föreslogs kontakt med tidigare medverkande för att informera om dagsläget och
eventuellt utöka med ”hjälpande händer” och idéer.

Våra projekt är självfinansierade och genomförs till stor del via donationer således Crowdfunding och intäkter från visningar. Bland annat Läkaren som vägrade ge uppVimeolänk

Patienten som byggde ett sjukhus – Premiär 5 dec 2018

Anne-Marie Johansson, lärare och ledarskapsutbildare, fick inte tillräcklig rehabilitering efter en brutal canceroperation. En indisk vän rådde henne att komma till Indien och få ayurveda behandling. Hon ifrågasatte det: ”Vad fan är ayurveda?” Vännen svarade: ”Oroa dig inte, kom bara till Indien och få den.”

De positiva effekterna av denna behandling försäkrade henne om att det utanför den traditionella sjukvården fanns ett komplementärt sätt att få rehabilitering. Samtidigt som hon blev alltmer återställd kunde hon se vad kliniken behövde när det gällde administration och organisation och tog aktiv del i förbättringsarbetet. Efter några år hade hon etablerat en djupare relation med läkaren Dr Unni och hans familj och antogs som doktorns andra mamma.

Anne-Marie blev också högt respekterad i byn och allmänt titulerad ”Mamma”. Denna respekt innebar att hon kunde föra in nya värden och normer i behandlingsgrupperna. Kast, religion, kön fick inte påverka samarbetet. Alla skulle behandlas likvärdigt. Efter ytterligare några år antydde Dr Unni sin vision om en större klinik och detta ledde henne till att hjälpa honom att utveckla en liten klinik till ett sjukhus.

Börje Peratt

Teamet
Lars af Sillén/Initiativ, filmare, klippare
Hans Welin/Foto i Stockholm
Ritva Peratt/Exekutiv producent
Börje Peratt/Treatment, intervju mm

Länkar
Webbsida
Facebook
Tickster Biljettköp